Una de les queixes que escolte sovint és que hi ha electors estan desil·lusionats. I, per una altra banda, els col·lectius polítics estan desmotivats.

Hi ha uns quants factors que expliquen aquest fenomen. Uns que depenen del context politicosocial i altres que depenen de la mateixa actuació dels polítics progressistes.

En tot això hi ha un factor clau: el llenguatge, les paraules. Aquest element ha estat en el funcionament de la política des de sempre. I ara hi ha lingüistes que estan alertant del mal ús del llenguatge de l’esquerra i dels verds que fan que desconnecten del seu electorat. I encara més interessant, avisen com utilitzar les paraules per contrarestar els discursos dels odiadors. I encara més primordial, aquests és un factor clau que està sota el control dels polítics. No depén dels mass media, depenen d’ells mateixos utilitzar-lo.

Cada vegada més, els polítics s’estan adonant de la importància del llenguatge usat. La comunicació no sols és donar informació, especialment en política.

Mots com «democràcia», «reaccionari», «descarbonització» o anglicismes com «lawfare» els desconeix la majoria de la població o li dona un significat neutre. Però pocs militants i càrrecs públics ho saben.

Es parla sovint de ser propositius. La qüestió no sols és ser propositiu, a més cal que impacte el missatge. I si no impacta? Per què si fas una frase en positiu i no impacta, tampoc serveix de molt.

En la meua experiència professional he vist uns grups que tenen especial dificultat per entendre la importància del llenguatge.

Per una banda, els militants que venen de la tradició marxista, excepte personatges com Julio Anguita i algun més, tenen un llenguatge poc comprensible per a la majoria de la població.

Per una altra banda, una majoria molt elevada, diria que un 70% dels càrrecs de partits d’esquerres són universitaris. Això té un vessant positiu i un negatiu. El positiu és que tenen una formació acadèmica important. La negativa és que tenen una tendència molt accentuada a gastar termes abstractes i suposicions que la majoria no comprén i no arriba a la població.

Tot això té solució? Sí. És possible desenvolupar un llenguatge propi amb el qual sentir-se còmode, mantenint els principis ideològics i arribar a molta més població.

Imaginat que fores capaç de fer un discurs més fluid. Imaginat que deixes d’atropellar-te quan parles en públic, que fas unes al·locucions estructurades. Què en pensaries?

Vols saber com et puc ajudar? Què pots aconseguir per avançar en la teua carrera política?

Telefona’m al 695 015 569 i t’orientaré gustosament.

Coneixes alguna persona que li pot ser útil aquest article/serveis? Creus que val la pena la difusió en internet? Difon aquest enllaç de l’article!!!

Eres nou i vols rebre un article sobre Comunicació, Estratègia i Psicologia Política? Emplena aquest enllaç i t’inclouré en la meua base de dades.

Obrir Xat
💬 Necessites ajuda?
Hola 👋
En què puc ajudar-lo?
Comparte esto con un amigo