Normalment quan un polític escriu les seues memòries és per enaltir-se a si mateix i per lluir els seus èxits.

Michael Ignatieff en el llibre Fuego y cenizas no ho fa. Descriu els seus fracassos, les seues experiències i les lliçons apreses.

Michael Ignatieff, va nàixer en Canadà i va ser professor en Ciències polítiques, en diverses universitats del món, entre elles Harvard (EUA).

El convidaren a ser membre del Partit Liberal de Canadà amb la possibilitat de encapçalar en algun moment el partit. Arribà a dirigir el Partit liberal i aconseguí ser lider de l’oposició en el seu Canadà natal.

És un llibre d’aprenentatges sobre la seua experiència política, en contrast amb els seus coneixements com a especialista en ciència política.

Algunes de les seues reflexions:

“La política és una cosa molt física. Les teues mans toquen, xoquen i estrenyen, i els teus ulls estan sempre buscant el contacte. Res d’això m’eixia de manera natural. Jo tendia a baixar i desviar la mirada quan la gent em parlava. Sempre havia confiat en les paraules i per això deixava que feren el seu treball, però en política el vertader missatge és el físic, el que envien els teus ulls i les teues mans. Digues el que digues, el teu cos ha d’estar comunicant que es pot confiar en tu.”

“Podries pensar que la política no és més que un joc brut que no té res a veure amb tu. Espere que quan acabes de llegir el llibre hages arribat a una conclusió molt diferent: que constitueix un noble combat que necessita d’un autocontrol, un bon judici i una fortalesa interior majors del que mai podries haver imaginat posseir.”

“Una vida a la defensiva no és una vida viscuda en plenitud. Si adoptes la prudència com a lema, el coratge t’abandonarà quan arribe el moment de mostrar-lo. […] La gent no farà costat a algú que no sap com defensar-se. No hi ha dubte que dol que t’ataquen, però no és més que un acte de vanitat prendre-s’ho personalment. […] defensa el teu honor i la teua integritat coste el que coste, però no mai deixes que que el teu jo més íntim es veja afectat per un atac personal. No dones als teus adversaris aqueixa satisfacció. Sobretot, defensa en tot moment la teua posició, el teu dret a ser escoltat.”

No és un gran llibre però si és un llibre honest sobre les dificultats de la política i com navegar millor.

Difon l’enllaç a qui li puga ser útil.

Obrir Xat
💬 Necessites ajuda?
Hola 👋
En què puc ajudar-lo?
Comparte esto con un amigo