Nou article de Daniel Eskibel

“Tots menteixen”, diu el polèmic Dr. House. “Lie to em”, és el títol d’una altra sèrie televisiva. La veritat és que la mentida està instal·lada en la societat humana i en els comportaments. Inevitablement. I la política no és aliena a aquesta realitat.

No em referisc només a la mentida deliberada (a eixa també, clar). Em referisc a tot el camp d’expressions verbals que encobreixen, dissimulen o modifiquen la realitat. I també a aquelles expressions verbals que es diuen sense convicció, sense seguretat, sense la certesa interior que això és així. O que es diuen mentre les emocions van en una altra direcció.

Vist des d’un altre angle, al que em referisc és a la confiança de l’elector en el polític. No la confiança genèrica, sinó la confiança major o menor en aquest o aquell polític. I a com pot cada polític consolidar i construir eixa confiança. O destruir-la.

La clau de la confiança no està en les paraules sinó en els gestos. Transcric un fragment d’un altre article sobre el tema:

Els gestos diuen el que les paraules callen

És un vell descobriment de la psicologia que té una immensa utilitat en el món de hui, quan la política s’ha transformat en espectacle.

Moltes campanyes electorals desconeixen aquest fet i multipliquen els seus riscos i els seus marges d’error. Llavors:

  • El candidat perd vots perquè el seu llenguatge corporal transmet un missatge totalment diferent, i a vegades fins a oposat, al seu missatge verbal.
  • La seua campanya electoral perd l’oportunitat de corregir aquests aspectes perquè ni tan sols els té en agenda
  • La seua campanya electoral no detecta els errors de comunicació no verbal del candidat adversari i, per tant, no pot aprofitar-los.
  • La seua campanya electoral tampoc detecta les emocions de l’altre candidat, presents però quasi invisibles en el seu cos.
  • El candidat afebleix les seues presentacions en ràdio, televisió i mítings
  • Les falsedats i mentides que un altre candidat diu passen desapercebudes o almenys queden sense verificar ni demostrar

Quan vulgues descobrir la sinceritat o falsedat del que està dient un polític, i quan vulgues descobrir les emocions que li animen en eixe moment… oblida les paraules i observa els gestos.

Tens un vídeo del teu adversari i vols saber si realment cree en el que està dient?

Doncs observa el vídeo sense àudio i estaràs més a prop, molt més prop de la veritat

 

Vols rebre més articles com aquest? Inscriu-te en el formulari i cada setmana rebràs un article com aquest.

Obrir Xat
💬 Necessites ajuda?
Hola 👋
En què puc ajudar-lo?
Comparte esto con un amigo