Estava parlant amb una regidora, clienta meua, sobre la preparació de les eleccions municipals i hem començat a parlar del partit ultranacionalista espanyol i m’ha dit que tenia molta por que isquera en les pròximes eleccions. L’he notat molt inquieta, com és natural.

Ara bé, li he dit, «T’adones que quan sents eixa por et paralitzes, comences a dubtar que fer?»

I em contesta. «És de veres!!!».

Una qüestió que passa desapercebuda per a moltes persones són les conseqüències implícites que provoca la por intensa; comença a crear un sentit d’inseguretat, de soscavar la confiança en un mateix que li impedeixen pensar amb serenitat, amb la qual cosa és més probable que s’atabale i no faça cap de dreta.

Aquest fenomen psicològic és la traducció del famós efecte «No penses en un elefant» que descrivia George Lakoff per a la comunicació política.

Quan li he dit a la regidora que, segurament, seria millor enfocar-se en el treball profitós que ha fet en legislatura municipal i comunicar-ho al veïnat, s’ha adonat d’un parell de coses.

La primera. En el seu ajuntament hi ha un regidor d’un altre partit ultra i res de donar-li canxa fora de l’ajuntament, res de visualitzar-lo en les xarxes d’internet.

La segona. És que s’ha assabentat que a les afirmacions exagerades que fa el partit d’Abascal no s’ha de contestar en internet per no difondre el seu missatge. Si es contesta els algoritmes potencien la difusió dels seus rumors falsos i boles. Si se’ls ignoren i s’invisibilitzen per neutralitzar-los comunicativament en l’àmbit local.

De fet Steve Bannon, exassessor de Donald Trump en la seua campanya electoral, va dissenyar la campanya electoral del partit espanyolista jugant amb les reaccions emocionals de persones amb sentiments antifeixistes. Sabia que saltarien a comentar les falsedats i així obtindria més difusió, sobretot en Facebook.

És a dir, s’ho plantejà com una batalla emocional.

Per tant, un factor molt important és aprendre a gestionar-se emocionalment en la campanya electoral. A pesar de les bestieses que diuen, saber mantenir l’aplom. Saber en què s’ha d’enfocar i en què no. Si t’enfoques en les mentides sistemàtiques, se’t regirarà l’estómac i aniràs perdent la teua estabilitat emocional. Si t’enfoques en el treball que has fet, en el que vols fer i com contestar, és més fàcil mantenir l’equilibri personal.

Si no ho saps fer-ho sol, et puc ajudar a aprendre a fer-ho.

Hi ha una cosa clara en diferents estudis psicològics sobre política. Moltes persones no voten per programes electorals, si no per les emocions/valors que els transmet el/la política.

És una idea que xoca molt d’entrada.

I Steve Bannon ha aconseguit fer saltar emocionalment a milers de persones.

La meua clienta ha entés clarament és que cal conservar la calma i la confiança en el treball fet per a què, sobretot en les municipals, traure rèdit electoral.

No hi ha una manera de lluitar eficaçment contra l’extrema dreta, depén de cada situació social i de cada poble.
Parar totalment al partit de dreta radical de moda és impossible. Parar el seu ascens sí que és possible. Hi ha casos recents on s’han parat implantacions de partits (proto)feixistes en alguns llocs com Grècia i Catalunya.

Ara bé, per fer això necessitem minimitzar la por i potenciar la serenor i l’enteresa per poder pensar estratègies realistes que facen probable portar-lo que siga un partit marginal, com fins fa poc. Entre altres factors, depén de com ens gestionem emocionalment i de quina actitud activem per actuar adequadament.

Així podrem desenvolupar diferents maneres d’enfrontar-se efectivament i guanyar la partida provant les millors estratègies.

Carles Porcel, director de www.Capacitador.info

Obrir Xat
💬 Necessites ajuda?
Hola 👋
En què puc ajudar-lo?
Comparte esto con un amigo