Autor: Daniel Eskibel
És el mateix una campanya electoral negativa que una campanya bruta? No. No és el mateix.
Molts confonen campanyes negatives amb campanyes brutes. Però en realitat són dues estratègies completament diferents. És simple.
La campanya negativa ressalta els errors i defectes de l’adversari. Els estudia, els subratlla davant el públic, els posa en primer pla, els destaca i posa sobre ells una immensa lupa i un potent focus de llum.
Cerca que el públic advertisca el greu error que significaria votar per aquest adversari. I les conseqüències negatives que implicaria. Això és una campanya negativa.
Podrà estar ben feta o mal feta. I els seus efectes seran majors o menors. Però aquesta és la seua estructura. És la contracara de la campanya positiva.
Què és la campanya positiva?
La que ressalta les virtuts del mateix candidat i el seu partit. La campanya propositiva, que ofereix solucions, que afirma, que proposa.
La campanya bruta, mentrestant, ataca l’adversari. Però ho fa no ressaltant els seus errors i defectes sinó creant-los.
La campanya bruta distorsiona la realitat, inventa, atribueix coses que no són reals. I ho fa a gratcient, amb l’únic objectiu de danyar l’altre sense importar com siga el mitjà utilitzat. Per a això travessa les fronteres de l’ètica, de la dignitat, del decòrum… No busca il·lustrar el públic ni prevenir-lo. Cerca enganyar-lo.
La campanya positiva i la campanya negativa es mouen dins de les regles de joc de la política i de l’ètica. Però la campanya bruta no ho fa. És bo saber-ho.
I és bo saber que entre la campanya negativa i la campanya bruta hi ha una fina línia roja que les separa i les diferencia.
Més val no creuar-la.