Les campanyes electorals estan canviant ràpidament. En 1997 el 13% dels votants decidien el seu vot en els últims quinze dies. En 2019 decideixen la seua papereta el 41%.

Aquesta és una entre les tantes dades que aporta Xavier Peytibi, especialista en comunicació i estratègia electoral. I dona resposta a aquesta i altres qüestions en el seu llibre Campañas conectadas. Comunicación política en campaña electoral, on explica aspectes molt útils especialment a les eleccions municipals.

A més és un expert en xarxes d’internet i aporta estratègies d’utilitzar-les adequadament. Algunes de les idees que desenvolupa en el llibre:

  • Com preparar les eleccions, no uns pocs mesos abans, sinó amb més temps d’antelació.
  • Aconseguir votants, significa establir relacions personals amb el veïnat per tal d’introduir-se en les converses privades de la gent.
  • Les xarxes d’internet no serveixen per a obtenir votants per si mateixes. La base per assolir que els votants et voten són les relacions socials. Les xarxes d’internet és un suport de què fas al carrer i cal saber-les fer servir.
  • Hi ha molt pocs votants que s’informen activament propensos a votar. La majoria no s’informen. Si tu no els informes segurament ells no ho faran, no coneixeran les teues propostes, ni el que aportes a la teua població.
  • No es tracta només d’informar (donar dades) a la població del que fas en l’oposició o en el govern. Sobretot es tracta saber-ho comunicar perquè les persones li donen valor i consideren la possibilitat de votar-te.
  • Aconseguir ser recordats porta el seu temps i res més important que relacionar-se amb el veïnat perquè valoren les propostes i al/la candidat/a.
  • Més que repetir l’argumentari oficial del partit o del candidat/a, és molt millor que els activistes ho expliquen amb les seues paraules. És millor que parlen amb les persones el mateix perfil: estudiants amb estudiants, ames de casa amb ames de casa, etc. I si coincideixen en els mateixos valors, magnífic.

L’autor dona pautes de com dur a terme aquestes i altres idees útils, fent una descripció detallada. És un llibre que posa molts exemples, de diferents contextos per entendre com aplicar-los a les pròpies campanyes.

Un llibre que et recomane la seua lectura i, sobretot, la seua aplicació.

Comparte esto con un amigo