Comunicació innovadora per a frenar la crisi climàtica

Hi ha experiències empíriques que mostren que certes formes de comunicació faciliten que la població adopte nous hàbits benignes per al clima. Em dedique a entrenar a persones que volen interioritzar aquestes noves maneres.

Imatge de Bessi en Pixabay

Ciència climàtica

La investigació del canvi climàtic ha arribat a un 97% de certesa sobre la causa principal: la crema intensiva de combustibles fòssils per part dels humans.

Com s’ha comprovat fa dècades, parlar de les dades científiques sobre el canvi climàtic, són totalment insuficients per a motivar a les persones i polítics a fer canvis dràstics socials i econòmics que calen.

Les dades objectives de les ciències rarament fan canviar les conductes de les persones.

Propose un enfocament innovador de la comunicació, impactant i eficaç per a fer els canvis de comportament en la societat.

"Un mite que cal desterrar definitivament es que donant la informació científica, per si sola, canvia les conductes contaminants. Hi ha altres maneres que funcionen moltíssim millor"

– Carles Porcel-

Ciències socials per tal de canviar conductes

Davant de la gravetat de la situació, afortunadament s’ha començat a parlar de crisi climàtica o emergència climàtica, com una manera d’advertir a la població del repte tan immens que suposa i que cal posar-se en marxa immediatament.

Les ciències conductuals i socials (psicologia social, sociologia, etc.) mostren evidències en grups humans que aplicant alguns dels seus principis essencials són molt útils per canviar el comportament de les persones.

Per això aquest coneixements aplicats intensament són molt beneficiosos per fer els canvis en l’ús de l’energia, en fer polítiques d’adaptació, etc. per part de la població.

Per exemple en Gran Bretanya s’han fet investigacions de camp amb la població sobre l’ús de combustibles fòssils. Quan s’utilitza el valor de malbaratament, és a dir que gastar petroli es dilapidar energia i a continuació es parla produir energia pròpia a partir aerogeneradors, un valor d’independència energètica, el suport a les energies netes per part de la població es dispara cap al 80%.

Expressar valors, significats i emocions per a motivar la transició ecològica

Parlar de P.P.M., CO2 o G.E.H. (gasos d’efecte hivernacle) rarament fa canvis de conducta i si ho fa a una part molt reduïda de la població. En canvi parlar en termes d’emocions, valors, sentit vital, identitat, etc. incrementa dràsticament la possibilitat que les persones integren un punt de vista i no només a nivell intel·lectual, sinó especialment a nivell conductual.

La meua proposta no té que veure tampoc amb divulgació del canvi climàtic, ni molt menys amb classes magistrals.

En la formació desenvolupe el coneixement experiencial d’habilitats de comunicació, motivació, etc. per tal que els participants sàpien motivar a altres persones.

A diferència del coneixement intel·lectual, partir d’una metodologia experiencial com la que utilitze, suposa vivenciar en si mateix les formes de comunicar, els seus impactes de comunicar de certes maneres en les emocions, en les conductes, etc. com una habilitat operativa.

Emergència climàtica.

En els estudis empírics amb població hi ha evidències del que funciona i del que no funciona per motivar a fer canvi d’hàbits en la població. El participants s’entrenaran a través d’exercicis en:

  • Com tractar als negacionistes.
  • Quin tipus de continguts impliquen més a les persones.
  • Com facilitar l’adopció de conductes benignes amb el clima.
  • Com parlar de les incerteses dels models climàtics per tal de crear un sentit de realitat en la població.
  • Quins tipus de missatges només funcionen per a una xicoteta part de la població (com el catastrofisme, que no vol dir que no es parle de les conseqüències nefastes) i quins funcionen per a capes àmplies.
  • Com traduït els termes científics en valors que poden entendre la major part de la ciutadania.
  • Com establir converses (no discussions) sobre el canvi climàtic.

 

Transició energètica

Per frenar la crisi climàtica, res és més important que fer un canvi en l’ús de l’energia. Els participants exercitaran en el curs:

  • Com comunicar l’estalvi i eficiència energètica, a diferents perfils de població.
  • Com connotar negativament els combustibles fòssils i positivament les energies renovables.
  • Com comunicar transicions d’indústries brutes a netes.
  • Quin tipus de llenguatge no usar i quin sí usar per a que la població escolte el missatge i l’assimile.
  • Com parlar dels nous treballs de les energies renovables.
  • Quins tipus de valors es poden utilitzar per tal que la població done suport a la transició energètica.

 

Propòsits

En la formació vull potenciar que els participants aprenguen a:

 

  • Desenvolupar habilitats comunicatives per a motivar a la població a dur hàbits energètics d’estalvi i d’eficiència i de consum responsable de l’energia.
  • Comunicar en base a valors per a connectar amb diferents perfils ideològics de la població.
  • Desenvolupar mecanismes de retroalimentació per saber fins a quin punt la comunicació funciona en el canvi de conductes.
  • Fomentar la implicació de la població en la transició energètica.
  • Adaptar-se comunicativament a diferents contextos per arribar a diferents nivells culturals i socials.
  • Que els participants integren formes lingüístiques que fomenten conductes benignes per al clima entre la ciutadania.
  • Transformar les dades científiques per tal que siguen comprensibles per a la població.

Dirigit a

  • Empleats i càrrecs de l’administració relacionats amb l’energia, medi ambient que volen conscienciar i canviar hàbits devoradors d’energia, generadors de contaminació, etc. i afavorir conductes benignes per al clima.
  • Sindicalistes i polítics amb sensibilitat verda.
  • Docents, educadors mediambientals, etc. que volen millorar la conscienciació i canvi de conducta del seu alumnat.

Atenció personalitzada

Telefona’m al mòbil 695 015 569

Obrir Xat
💬 Necessites ajuda?
Hola 👋
En què puc ajudar-lo?
Comparte esto con un amigo